Kariyer Planlaması Nasıl Olmalı ?

Lise hayatı bir çok öğrenci için hayata başlamaya bir adım olarak görülür. Bir kariyer planlaması yapmak, öğrencinin seçeceği mesleklere yönelik çalışmalar yapmak, hazır bulunuşluk da göz önüne alınarak öğrencileri rahatlatır. Ancak kişisel değişimin ve gelişimin biricik olduğunu, meslek seçimine hazır olmamanın da doğal olduğunu unutmamak oldukça önemlidir.
Kariyer planlaması yaparken ilgi alanlarınızı ve becerilerinizi göz önünde bulundurmak ilk adım olabilir. -Ne yapmaktan hoşlanırım? -Okulda hangi derslerden keyif alıyorum?

-Gelecekte nasıl bir hayatım olsun istiyorum?
-Sanat dallarından birine ilgim var mı? Yapacağımız meslek, hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayacak. Dolayısıyla kendinize bu soruları sormak hayatınızla ilgili genel mutluluğunuzu etkileyebilir. Öncelikli olarak;

1- yeteneklerinizin farkına varın
2- gelecekte nasıl bir hayat istiyorsunuz belirleyin
3- belirlediğiniz meslekler hakkında detaylı bilgi alın
4- aile bireylerinin, öğretmenlerin fikir ve düşüncelerinden dolayı baskı hissetmeyin. Kendi isteklerinize, hedeflerinize ve duygularınıza odaklanın.